Ako sa meria horkosť piva? Poznáme dve jednotky.
IBU - International Bitterness Units (stanovená Americkým združením pivovarských chemikov)
EBU - European Bitterness Units (stanovené Európskou pivovarskou konvenciou). Tieto by sa od seba nemali veľmi líšiť, ale ak sa to tak stane, tak EBU bude vždy o niečo menšia ako IBU.
Ide o chemický výpočet, môže sa teda stať, že pivo s vyšším IBU sa nám bude zdať menej horké, než pivo s nižším EBU. Jedná sa predovšetkým o pivá s vyšším obsahom sladovej zložky - tie sú na chuť menej horké, ale obsahujú viac IBU než tie s menším obsahom sladovej zložky.
Horkosť piva závisí na akosti chmeľu, ušľachtilé chmele dodávajú pivu príjemnú horkosť a jemnejšiu chuť ako chmele hrubé a poškodené nevhodným skladovaním. Horkosť piva je závislá na obsahu izozlúčenín chmeľu, ktoré zahŕňajú izo-alfa-horké kyseliny a v menšej miere ďalšie deriváty horkých kyselín chmeľu vrátane ich oxidačných produktov. Pri subjektívnom hodnotení horkosti sa rozlišuje intenzita horkosti, charakterizujúca intenzitu prvého vnemu pri napití a charakter horkosti, ktorý vyjadruje doznievanie horkej chuti v ústnej dutine po napití. Napríklad intenzita horkosti má byť u piva českého typu stredná až silná, charakter mierne drsný až drsný.
Jedna IBU jednotka sa rovná 1 miligramu izo-alfa-horkých kyselín na jeden liter piva.
Jednotky horkosti piva u základných pivných štýlov.
4 - 6 Berliner Weissa (berlínske biele)
6 - 12 Biere blanche (witbier) - Pšeničné pivá
6 - 18 Weissbier
8 - 16 American lager
12 - 24 Trapistickáépiva (Belgické pivá)
16 - 24 Ležiak
16 - 35 Kölsch
18 - 24 Tmavé pivo
20 - 40 Porter
20 - 45 Bock
22 - 32 Březňák (Marzena)
24 - 30 Oktoberfestové pivo
24 - 48 Ležiak plzenského štýlu
25 - 35 Pivničné pivo (kellerbier)
28 - 45 Alt
30 - 60 Stout
35 - 80 IPA (india pale ale)