Úvod » DESTILÁTY A VÍNO » Enzýmy a prípravky do kvasov » Alfa amyláza 5g
.
Amylázy (α-amyláza a β-amyláza) sú rovnako obsiahnuté v slade, kedy počas rmutovania sladiny (približne v rozmedzí 60–70 °C) rozkládajú obilný škrob na dextrín a jednoduchšie cukry (hlavne maltózu), ktoré budú môcť neskôr skvasiť na alkohol; podobne pôsobia sladové amylázy pri výrobe whisky.
α-amyláza pracuje pri teplotnom optime 70°C, pri 80°C sa inaktivuje. Optimum β-amylázy nastáva pri 62°C; inaktivuje sa pri 75°C. Preto sa často pri rmutovaní sladina postupne zahrieva na rôzne teploty.
Ukazovateľom aktivity amylázy je tzv. diastatická mohutnosť.
Sladové amylázy sa používajú aj pri výrobe liehu a i. liehovín zo zemiakov a ďalších surovín, lebo sú schopné rozštiepiť aj iný než len obilný škrob.
Príklad výpočtu koľko Alfa amylázy použiť na rozklad škrobu.
Ak má obilovina obsah škrobu napr. 70% čistého škrobu obsahuje 35 kg a na tákéto množstvo 20-24g Alfa amylázy.
NAJPREDÁVANEJŠÍ