Úvod » DESTILÁTY A VÍNO » Kvasnice do kvasov. » COOBRA Mega Pack kvasnice 18% (pre cukrový kvas) 390g
Turbo kvasnice Coobra Mega Pack 18% na založenie 100 l cukrového kvasu
Coobra Mega Pack sú teplotne tolerantné kvasnice, vhodné ako pre cukrové tak aj pre ovocné kvasy.
Pokyny pre založenie 100L cukrového kvasu
Použitie:
Skladovanie: Originálne balenie skladujte v chladničke. Otvorené balenie skladujte v chladničke po dobu max. 3 msiacov.
Zloženie: ušľachtilé kvasinky, enzymy, živiny, vitamíny a stopové prvky minerálov
Hmotnosť balenia: 360 g
Pôvod: Švédsko
TRIK PRE ZVÝŠENIE KVALITY:
Keď je rmut kompletne fermentovaný (kontrola hustomerom), počkajte, až bude úplně číry. Potom odčerpajte rmut pomocou násosky (sťahovacej rúrky), ale všetky kvasinky a nečistoty ponechajte vo fermentačnej nádobe. Takto dosiahnete vysokú čistotu rmutu bez prímesi kvasinek pri destilácii.
Rmut by sa mal vyčistiť sám za jeden až dva dni. Čistenie však možno urýchliť pridaním číriacich prostriedkov alebo umiestnením rmutu na chladné miesto. Ak je rmut zakalený, vzniká nepríjemná príchuť. Vzniku horkej chuti zabránite použitím veľmi čistého rmutu.
Šetrnejším zahrievaním, napríklad pridaním Raschigových krúžkov do ohrievača je možné obmedziť horkú príchuť. Tá môže byť potlačená aj zahrievaním v dvojplášťovej nádobe, čo je princíp vodného kúpeľa. Rmut je ohrievaný vodou a nie priamo zdrojom tepla.
Všeobecne platí - POUŽITE ČO NAJČISTEJŠÍ RMUT!
Pokyny pre založenie 100 l cukrovéhokvasu:
Rozpustite 25 kg cukru v 40 litroch horúcej vody a miešajte, kým sacukor
nerozpustí. Následne zmes doplňte do 100 litrov objemu studenou vodou(kvasnánádoba by mala mať obsah aspoň 120 litrov (max. 140 litrov), aby sadodržalopravidlo o 1/5 voľného priestoru v kvasnej nádobe pre kvalitný kvasnýproces).Ubezpečte sa, že má cukrová zmes teplotu okolo 25°C (POZOR! Nesmiemaťviacako 30°C, inak kvasinky odumrú!) a pridajte balenie kvasníc CoobraMegaPack18%. Kvasnice v roztoku dôkladne rozmiešajte, kým sa úplne nerozpustia. Následne kvasnú nádobu hermeticky uzavrite vekoms kvasnou zátkou(bublátorom). Všetko nechajte kvasiť pri teplote cca 24°C (minimálnateplota18°C – maximálna teplota 28° C). Kvasný proces by mal pri ideálnej teplotetrvať4 až 6 dní. Po dokvasení môže kvas dosahovať až 18% obj. alkoholu. Koniec kvasnéhoprocesu poznáte tak, že kvasná zátka prestane bublať, alebo zmeranímcukornatosti pomocou oechslemetru/cukromeru. Správne vykvasenýkvasbynemal mať žiadny zbytkový cukor. Ďalšou skúškou môže byť ochutnaniekvasu,ktorý by nemal byť sladký. Po ukončení kvasenia nechajte kvas riadne vyčíriť - pred stočenímbymal byťkrištáľovo čistý. K číreniu môžete použíť aj číriaci prostriedok alebomôžetekvaspremiestniť do chladnej miestnosti (čírenie môže trvať 2-3 dni). Stáčajteibačistý kvas bez sedimentov!
Použitie do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a riadnepremiešajte.UPOZORNENIE: Ak kvasnú nádobu hermeticky uzavriete a neopatrítekvasnouzátkou, nádoba sa môže roztrhnúť tlakom!
Dodržujte vždy 1/5 voľného priestoru v kvasnej nádobe! Ak bude v nádobeviacevoľného priestoru, nemusí kvas dobre kvasit. Pri menšompriestoresamôženaopak kvasná nádoba roztrhnúť alebo kvas pri búrlivomkvasení vykypí znádoby.Dodržujte teplotu uvedenú v návode!
NAJPREDÁVANEJŠÍ