Úvod » DESTILÁTY A VÍNO » Enzýmy a prípravky do kvasov » Distizym FM 200g
Enzým k podpore aromatiky a zvýšeniu výťažku alkoholu u ovocných destilátov a optimálny rozklad kvasu.
DISTIZYM FM je kvapalný pektolytický enzým na optimálne ošetrenie rmutu z bobuľového a kôstkového ovocia, určeného na destiláciu.
CIEĽ POUŽITIA:
PRODUKT A ÚČINOK DISTIZYM FM je pektolytický enzým, špeciálne vyvinutý na vysokú účinnosť v kyslom prostredí (nízke pH) rmutu z ovocia. Rýchlo odbúrava všetky pektínové látky, čo vedie k výraznému zníženiu viskozity ovocného rmutu a jeho rýchlemu skvapalneniu. Rmut sa dá potom ľahšie miešať a prečerpávať. Dochádza tiež k intenzívnejšiemu uvoľneniu cenných látok, tvoriacich arómu a buket. Optimálnejší je aj priebeh kvasného procesu.
DÁVKOVANIE: Dávka enzýmu je závislá od druhu ovocia, stupňa jeho zrelosti, teploty a doby účinnosti. Nasledovné dávky sú doporučené na ošetrenie rmutu pri teplote 15 °C.
POUŽITIE DISTIZYM FM sa zriedi vodou na 5-10% roztok a najlepšie sa dávkuje priamo do mlynčeka alebo drviča ovocia. Ak sa enzým dávkuje neskôr do rmutu v zakvášacej nádrži, musí sa dokonale premiešať s celým objemom.
Balenie plastová flaštička 200g
Obrázok je ilustračný.
Problémom výroby pálenky z ovocia sú prítomné pektíny a pektínové látky (tie sú žiaduce iba pri výrobe džemov a rôsolov), lebo sa z nich uvoľňuje metylalkohol, ktorý je pre nás jedovatý. V minulosti ho gazdovia využívali napríklad na masážne prípravky (na mazanie kolien).
Jablká obsahujú až 2 % pektínu, čerešne 1,45 %, hrušky 1,35 %, slivky, ringloty 1,20 %, slivy, mirabelky, marhule, hrozno 1,10 %, višne 0,6 %.
Ak je jablčný kvas horšej kvality (opadané, nahnité, plesnivé jablká), získame nielen menšie množstvo etanolu, ale aj vyšší obsah (až 3 %) jedovatého metanolu. Ak však jablká najprv vylisujeme (vo výliskoch je najviac pektínov), šťavu skvasíme na víno a vypálime ho, znížime obsah metanolu v pálenke (kalvadose) pod 1,5 %; povolený obsah metanolu je 10 g/1 laa (liter absolútneho alkoholu), teda 5 g v 50 % slivovici.
NAJPREDÁVANEJŠÍ