Úvod » SUROVINY NA VÝROBU PIVA » MLADINOVÉ KONCENTRÁTY » GOZDAWA » PRE PIVKÁROV » Mladinový koncentrát Viedeňský ležiak 1,7 kg
Viedeňský ležiak
Mladinový koncentrát na výrobu 23 litrov lahodného domáceho piva.
Receptúra piva ViENNA LAGER bola vyvinutá nemeckými špecialistami. Toto pivo bolo vytvorené špeciálne pre trhy Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Máte možnosť vyskúšať si remeselnú zručnosť západných sládkov.
Sada obsahuje hybridné kvasnice vrchného kvasenia.
Tieto kvasinky vytvárajú čisté chuťové profily pri teplotách pod 18 stupňov.
Kvasia aj pri 13 stupňoch.
Treba brať do úvahy, že čím nižšia teplota, tým dlhší čas kvasenia.
Spôsob prípravy:
Všetky prvky použité na fermentáciu by sa mali umyť a dezinfikovať.
Kvasnice zo súpravy treba hydratovať v 100 ml prevarenej a vychladenej vody (30 +/- 3 stupne Celzia). Počkajte cca 30 minút.
Nádobu s koncentrátom vložte do hrnca s horúcou vodou, aby ste ho skvapalnili.
Do hrnca nalejeme 2 litre vody a rozpustíme v nej 1 kg cukru (najlepšie maltózu tmavú alebo sladový výťažok, zohrejeme a dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rozpustili).
Všetko nalejeme do kvasnej nádoby a dolejeme studenou vodou na 20-23 litrov tak, aby teplota mladiny bola 18-22°C.
Pridajte predtým hydratované droždie. Veľmi dôkladne premiešajte 1-2 minúty, aby sa mladina prevzdušnila.
Nádobu na kvasenie pevne uzavrite. Do veka nádoby umiestnite kvasnú zátku naplnenú vodou.
Fermentácia zvyčajne trvá 6-10 dní. Pri nižších teplotách môže byť doba fermentácie dlhšia. Aby ste určili koniec fermentácie, najprv sledujte, či z fermentačnej trubice vychádza plyn. Ak hladiny tekutín v skúmavke nie sú v rovnakej výške a veko nádoby je vyduté, fermentácia pravdepodobne stále prebieha. Ak v nádobe nie sú žiadne známky nadmerného tlaku, považujeme kvasenie za ukončené. Môžeme použiť aj cukromer.
Pivo môžete preliať do inej nádoby aj s usadeninou a nechať niekoľko dní na „tiché kvasenie“. Po uplynutí tejto doby pivo prelejeme do umytých, vydezinfikovaných fliaš, pričom na každých 0,5 litra piva pridáme cca 4 g dextrózy) na sýtenie vo fľaši (sekundárne kvasenie). Pridaný cukor (glukóza) by sa mal rozpustiť niekoľkonásobným naklonením fľaše.
Prvých 3-5 dní skladujte pri teplote 18-22 stupňov Celzia. Potom je najlepšie nechať pivo vyzrieť pri teplote 14-18 stupňov Celzia v tmavej miestnosti.
Trvanlivosť v chlade až 2-3 roky!!
NAJPREDÁVANEJŠÍ