Úvod » DESTILÁTY A VÍNO » Kvasnice do kvasov. » Kompletné enzýmy na obilniny
Kompletná špecifikácia
Kompletné enzýmy na obilniny na zcukornatenie premenu škrobu
Aplikujú sa do založeného kvasu pred pridaním kvasníc a ich úlohou je premena škrobu v obilninách do tekutého stavu a jeho následné zcukornatenie.
Balenie vystačí na 100 kg obilnín, kukurice, zemiakov či iných škrobových plodín.
Obsah balenia:
1) Enzým TERMAMYL SC - 25ml
2) Enzým SACZYM - 50 ml
1) Použitie enzýmu TERMAMYL SC:
TERMAMYL SC je alfa-amyláza v tekutom stave a používa sa na premenu škrobu do tekutého stavu. Optimálne podmienky pre pôsobenie tohto enzýmu:
- teplota 80-85°C
- pH = 5,2 - 6,0
POSTUP:
Enzym dávkujeme v množstve 25 ml / 100 kg plodiny.
Založený kvas (bez kvasníc) ohrejte na 85°C, pridajte enzým TERMAMYL SC a pri tejto teplote zmes udržujte asi 1-1,5 hodiny. Potom nechejte zmes vychladnúť na teplotu 60-63°C.
2) Použitie enzýmu SACZYME:
SACZYME je amyloglukosidáza a používa sa na zcukornatenie škrobu. Konečným produktom procesu je glukóza, a preto je kvasenie rýchlejšie.
Optimálne podmienky:
- teplota 60-63°C
- pH = 4,5
POSTUP:
Enzým dávkujeme v množstve 40 ml / 100 kg plodiny.
Do zmesi vychladladnutej na teplotu 60-63°C zamiešajte enzým SACZYME a pri tejto teplote ju udržujte ideálne 1 hodinu. Potom nechejte zmes vychladnúť na teplotu potrebnú na pridanie kvasníc (cca 24°C).
Hodnoty priebehu zcukornatenia po dobu tepelnej úpravy:
10 min / 20% zcukornatenia
20 min / 50% zcukornatenia
30 min / 60% zcukornatenia
40 min / 70% zcukornatenia
60 min / 100% zcukornatenia
Postup použitia enzýmov pri tzv. studenom zcukornatení:
Obilie (alebo inú plodinu) našrotujte tak, aby bola výsledná zrnitosť šrotu menšia ako 0,5 mm. Môžete mlieť suchou i mokrou cestou (voda, ktorú pri mokrom mletí pridávate by mala mať teplotu maximálne 55°C).
Do pripravenej suspenzie pridajte enzým TERMAMYL SC a následne ju ohrejte na 80-85°C. Pri tejto teplote zmes udržujte po dobu 1-1,5 hodiny. Potom suspenziu nechajte ochladiť na 60-63°C, pridajte enzým SACZYME a teplotu 60-63°C udržujte počas 1 hodiny.
Následne nechajte suspenziu vychladnúť na teplotu potrebnú pre pridanie kvasníc.
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 10°C na dobu max. 24 měsíců
Krajina pôvodu: Nórsko
NAJPREDÁVANEJŠÍ